Awa 2022-prijs – Vrouwelijke ondernemers met impact

De prijs voor vrouwelijke ondernemers

Sénégal. Dieter Telemans

Ontdek de Awa-prijs

De Awa-prijs is een door Enabel georganiseerde wedstrijd die vrouwelijke ondernemers uit landen van de Belgische samenwerking en hun projecten in de kijker zet.

1 prijs, 4 categorieën, 12 winnaressen

De Awa-prijs bekroont het werk van vrouwen die met hun onderneming een positieve impact hebben op hun gemeenschap.

Elk jaar worden op die manier 12 vrouwelijke ondernemers uit landen van de Belgische samenwerking beloond.

Start-up
Scale up
Innovation
Prix du public

Voor elke categorie worden drie winnaressen gekozen, die dan respectievelijk de eerste, tweede en derde prijs ontvangen.
Het volledige reglement vind je hier.

De eerste prijs

Tot € 50.000*

In de vorm van coaching op basis van de behoeften van je bedrijf.

Een week in België

Om in ondernemerskringen elkaar te ontmoeten en elkaar te inspireren.

De tweede prijs

Tot €10.000*

In de vorm van coaching op basis van de behoeften van je bedrijf.

De derde prijs

Tot €5.000*

In de vorm van coaching op basis van de behoeften van je bedrijf.

*De prijzen worden toegekend na een analyse van de behoeften van de winnaressen of kandidates die een prijs ontvangen, door de organisator of door een instantie die door de organisator werd aangewezen. Het coachingsplan moet worden geformaliseerd met de winnaressen of de kandidates die een prijs ontvangen en de organisator.

Palestine. Luay Sababa
Senegal.Dieter.Telemans

Vanwaar de Awa-prijs?

Ondernemerschap kent geen grenzen en geen gender. Over de hele wereld nemen vrouwen en mannen het voortouw in hun gemeenschap via hun ondernemingen.

Toch is de weg van een vrouwelijke ondernemer vaak bezaaid met obstakels. Daardoor is het moeilijk om haar projecten te verwezenlijken. Zo vormen bijvoorbeeld ongelijkheden gelinkt aan sociale normen, tijd die wordt besteed aan de zorg voor het gezin en het huishouden, een moeilijke toegang tot de markt en tot financiering, of nog, fysiek en psychologisch gendergerelateerd geweld ... reële belemmeringen voor veel vrouwen.

Vanuit een bewustzijn over de economische belangen die op het spel staan en een bezorgdheid om een betere verdeling van de kansen, heeft Enabel de Awa-prijs, Vrouwelijke Ondernemers met Impact, in het leven geroepen. Dat initiatief kwam er op verzoek van de minister van Ontwikkelingssamenwerking en Grootstedenbeleid, Meryame Kitir.

De Awa-prijs is een wedstrijd die ondernemingen van vrouwen en de onderneemsters zelf in de kijker zet. Maar naast deze wedstrijd is het doel van Awa een gemeenschap van ondernemers samen te brengen, met sterke waarden, om de strijd tegen de sociaaleconomische ongelijkheden aan te gaan.

In het kader van de Awa-prijs zullen zowel op lokaal als op internationaal vlak talrijke evenementen worden georganiseerd. Die hebben als doel om vrouwen én mannen te sensibiliseren voor de grote kansen die het ondernemerschap van vrouwen biedt. Dankzij deze bijeenkomsten kunnen we vooruitgang boeken met concrete acties om de vele hardnekkige belemmeringen uit de weg te ruimen.

Voor wie is de Awa-prijs bedoeld?

Om je project in te schrijven voor de wedstrijd, moet je:

*Deelnemende landen voor de editie van 2022: Benin, Burkina Faso, Burundi, de Democratische Republiek Congo, Guinee-Conakry, Jordanië, Mali, Marokko, Mauritanië, Mozambique, Niger, Oeganda, Palestina, Rwanda, Senegal en Tanzania.

Lees het volledige reglement hier.

Vragen? Contacteer ons!

Stuur ons een e-mail (awa@enabel.be) of neem contact met ons op via onze Facebook en LinkedIn pagina's.

BIO investeert rechtstreeks en onrechtstreeks in kmo's in ontwikkelingslanden en levert een structurele bijdrage aan de socio-economische groei van de gastlanden. Meer informatie over BIO.